Uitbreiding Alpamayo

Uitbreiding Alpamayo

12 jan 2018

Alpamayo breidt uit met boulderruimte midden in het hart van de voormalige elektriciteitscentrale.

Op 12 januari opende op be-MINE de tweede fase van het klimcentrum Alpamayo. Na de realisatie van de 18-meter hoge klimwanden en bijhorend cafetaria exact één jaar geleden, wordt het klimcentrum nu uitgebreid met een boulderruimte.  

Midden in het kloppend hart van de voormalige elektriciteitscentrale tussen de turbines en compressoren werd een boulderruimte gerealiseerd. ‘Boulder’ is Engels voor ‘rotsblok’. Boulderen is dan ook letterlijk klimmen op een rotsblok. In dit geval zijn het geen echte rotsblokken maar wanden met een grillige vorm met een maximale hoogte van 4,5 meter.

“De klimroutes zijn puzzels die je oplost met techniek, kracht en denkwerk. Anders dan bij klimmen op onze klimwanden heb je bij boulderen geen touw en klimgordels nodig. Dikke valmatten onder de routes zorgen voor de veiligheid,“ zegt Jan Larosse van Alpamayo.

Er werden in de machinehal twee zogenaamde sectoren gebouwd.

-Sector “Condensor”: ter hoogte van de condensor, onderdeel van de stoomturbine, werd de verzonken rechthoekige open ruimte helemaal ingekleed als boulderruimte met 4 wanden. Deze zone is via de kelderruimte te bereiken en uitklimmen kan via de bestaande kooiladder.

-Sector “Alternator”: ter hoogte van de alternator werd in de hoek tegen de achterkant van de bestaande klimmuur en de zijwand van de elektriciteitscentrale een boulderwand in L-vorm gebouwd.

Het totale oppervlak waarop geboulderd kan worden bedraagt 400m².

“Met het agentschap onroerend erfgoed en be-MINE werden de randvoorwaarden voor de herbestemming met respect voor het beschermd monument vastgelegd. Zo werd de bestaande klimzaal en de boulderruimte op kelderniveau met elkaar verbonden,” zegt Jan Larosse nog.  

De investering van deze fase bedraagt 175.000 euro zodat de totale investering voor het klimcentrum nu 1,7 miljoen euro bedraagt.


Eventhal  

De realisatie van de boulderruimte is een belangrijke stap in de volledige herbestemming van de voormalige elektriciteitscentrale. “Ook deze week kende Minister Weyts via Toerisme Vlaanderen een subsidie toe van 395.000 euro voor de realisatie van het SALK-project ‘Eventhal’ waardoor het resterend gedeelte van de centrale toegankelijk kan gemaakt worden voor events.”, zegt Koen Nulens van be-MINE. Deze werken zullen ook nog in 2018 voltooid worden. 

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief