Klimcentrum Alpamayo

Klimcentrum Alpamayo

Op 16 december 2016 opende op be-MINE het klimcentrum Alpamayo. Met de verwijzing naar deze “mooiste berg ter wereld” is de toon gezet. Met zijn 18-meter hoge klimwanden in het uniek kader van de oude elektriciteitscentrale wil initiatiefnemer Jan Larosse sport en beleving bundelen en zal het klimcentrum de ambitie van be-MINE om een recreatieve totaalbestemming te worden enkel maar kracht bijzetten.

Het klimproject is gerealiseerd in voormalige elektriciteitscentrale van de mijn en bestaat uit een klimhal en bijhorende cafetaria. In een volgende fase wordt het nog aangevuld met een boulderzaal en outdoor klimactiviteiten op de schachtbok. 

Aanbod

In het klimcentrum kan zowel de geoefende als de onervaren klimmer terecht. Een ruim opzet staat garant om zoveel mogelijk aan ieders wensen te voldoen. Voor de kinderen zullen speciale wanden worden voorzien voor opleidingen en recreatie. De gevorderde klimmers kunnen zich uitleven op ongeveer 1.300 m² klimoppervlakte met een tophoogte van 18 meter. In de klimhal zullen zo’n 50 touwgroepen tegelijkertijd kunnen klimmen (zowel “top rope” als voorklimmen). Er zullen continu meer dan 150 routes uitgezet worden in alle moeilijkheidsgraden. De tophoogte van 18 meter betekent dat er klimroutes tot 25 meter klimlengte kunnen zijn (rekening houdend met de graad van overhang).

Boulderaars vinden in de toekomst hun gading in de boulderruimte met ongeveer 400 m² klimoppervlakte.

Gelegen vlak naast het klimcentrum biedt onder andere de 50-meter hoge schachtbok een waaier aan trainingsmogelijkheden (via ferrata, abseilen, outdoor klimmen, industriële technieken…) Niet alleen de recreant maar ook professionals (bedrijven, hulpverleners, …) zullen zich hier kunnen bijscholen.

Strak bouwproces

Op 31 maart werd de bouwvergunning afgeleverd en nauwelijks 8 maanden later gaat het klimcentrum open. Dit strak bouwproces vergde een minutieuze afstemming tussen de verschillende bouwpartners en leveranciers.

De uiteindelijke bouw werd gestart half september met achtereenvolgens: afbraakwerken, ruwbouw, leveren en plaatsen staalconstructie, leveren en plaatsen houten frame, elektriciteitswerken, HVAC en sanitaire installaties, wegeniswerken, de volledige make-over van de cafetaria en last but not least het leveren en plaatsen van de klimmuur.

Valorisatie mijnerfgoed

Het project wordt gerealiseerd in een deel van de compressoren- en turbinehal van de voormalige elektriciteitscentrale van de mijn, onderdeel van het beschermd erfgoed. De oudste delen van dit gebouw dateren uit 1910, toen met het afdiepen van de schachten werd begonnen. De laatste uitbreidingen kwamen er in 1960. Door de aanzienlijke vrije hoogte in deze hal leent dit volume zich perfect voor het realiseren van een klimproject. Met het agentschap onroerend erfgoed werden de randvoorwaarden voor de herbestemming met respect voor het beschermd monument vastgelegd.

Het cafetaria of klimmersbar is ingericht in de voormalig stuurkamer van de centrale. De stuurkamer ligt op 6 meter hoogte waardoor men doorheen de glaswanden en de plexiwanden een mooi uitzicht heeft op de klimhal. De indrukwekkende wandkasten met schakel- en meetapparatuur, en de bedieningstafels zorgen voor een industriële sfeer.